0,00 DKK

Din kurv er tom

Swipe to the left

Guide til valg af tykkelse på fletline

Guide til valg af tykkelse på fletline
10. mar. 2023

Guide til valg af tykkelse på fletline

Det kan tit være svært at lure hvilken tykkelse fletline man skal bruge til de forskellige typer fiskeri.

Et forkert valg af fletline, kan ødelægge din oplevelse af fiskeriets glæder og sådan skal det helst ikke gå. Derfor vil vi her give vores bud på de forskellige muligheder/retningslinjer for valg af fletline.

Eksempel på fletline

Fletliner har de egenskaber at de er helt uelastiske, som gør at man opnår en bedre føling med hvad der sker for enden af linen. En anden fordel er at du kan vælge fletliner i en væsentlig tyndere diameter end nylon og stadig have samme brudstyrke. Derfor kan du også opnå længere kast, når du vælger tyndere line end normalt. Husk at lineoplysningerne på de fleste hjul er opgivet i nylonline.

Eksempel på nylonline

Fletliner vil også fylde mere på dit hjul, hvis du køber fletlinen i samme tykkelse som du normalt køber nylonline i. F.eks. hvis du normalt bruger 0,25mm nylonline til kystfiskeri, så vil det være helt forkert at købe fletline i 0,25mm, da det vil være alt for tykt til dit hjul. Her vil du i stedet skulle købe fletline i ca. 0,11-0,16mm, da det vil have samme eller højere brudstyrke end din nylonline i 0,25mm og du derved kan opnå længere kast.

0,04 til 0,10mm Fletliner (Hvis du bruger 0,14 til 0,20mm nylon normalt)

Bruges typisk til meget let fiskeri også kaldet UL fiskeri. Husk at disse meget tynde fletliner stiller høje krav til lineoplægningen på dit hjul. Så de fungerer bedst på de lidt dyrere hjul fra ca. 800,- og opefter.

0,11 til 0,16mm (Hvis du bruger 0,21 til 0,28mm nylon normalt)

Det er disse tykkelser, som er dem som der bliver solgt flest af, som standard fletliner. Til kystfiskeri og Put and Take fiskeri er det disse du skal vælge

0,17 til 0,20mm (Hvis du bruger 0,29 til 0,35mm nylon normalt)

Bruges til det lidt kraftigere kystfiskeri og til bådkastefiskeri med endegrej op til de 100gr. Ligeledes også brugt til geddefiskeri.

0,21mm - 0,25mm (Hvis du bruger 0,36 til 0,45mm nylon normalt)

Til bådkastefiskeri med tungere pirke/blink og til geddefiskeri og andre større fisk.

0,25mm – 0,35mm (Hvis du bruger 0,46 til 0,60mm nylon normalt)

Typisk til multihjul til havfiskeri fra båd. Disse tykkelser egner sig ikke så godt til fastspolehjul. Dette da de let kan gå i kludder, da de er noget stive i det og derfor er lidt levende på spolerne på fastspolehjul.

0,36mm og opefter.

Vil være til meget specielt fiskeri og her vil vi anbefale at spørge os først i forhold til jeres behov. Det kan f.eks. være til tropisk fiskeri, størfiskeri eller lignende.

Det hele er kun ment som en rettesnor, da der altid kan være mange andre faktorer som kan spille ind på linevalget. Så hvis du er det mindste i tvivl, så ring eller skriv til os og så skal vi nok hjælpe med at du får det rette til netop dit fiskeri.

Vi har også lavet en video med tips og tricks til hvilken tykkelse line du skal bruge. Du kan se den herunder: