GUIDE: Sådan fanger du en makrel
Makrellen er en fast sommergæst i de danske farvande, og fiskene kan fanges både fra land og fra båd. Fra juni begynder de hurtige fisk at indfinde sig, og udover at byde på en fremragende fight, er det også en god spisefisk. Sæsonen varer som regel frem til august-september, og det er ofte i den sidste periode, at du kan finde de større eksemplarer.
Udseendemæssigt minder de meget om tun, og ligesom tunen er makrellen meget aktiv, når den jager. Den har ikke nogen svømmeblære, hvilket betyder, at den er i konstant bevægelse og kan bevæge sig frit i vandlaget.
Makrellerne er stimefisk, så hvis du finder en enkelt makrel, kan du næsten altid være sikker på, at der er flere. Derfor handler det om at få fisket igennem, når fiskene er der – de kan forsvinde ligeså hurtigt, som de er kommet.
Fiskeriet er nemt at gå til, og fra land kan du fint bruge dit almindelige kystgrej – der er dog måder at fintune fiskeriet på, så du virkelig kan prøve kræfter med det!
Hvor finder man makrellen?
Makrellerne kan fiskes direkte fra kysten, fra moler eller fra båd. Det nemmeste er uden tvivl at prøve at fiske dem fra båd, da du her kan afdække store mængder vand og finde fisken ved at trække blink efter båden. På den måde kan du lokalisere fisken og fiske på dem med f.eks. naturlig agn eller med pirke og forfang.
Det er dog bestemt også muligt at finde dem fra kysten og på molen. Her er det dog vigtigt, at du finder noget dybere vand, og gerne med meget strøm eller bevægelse i vandet. Makrellen er meget aktive jægere, som bevæger sig rundt i store stimer, og du vil derfor ofte opleve, at du pludselig har mange fisk foran dig, og at de kan forsvinde lige så hurtigt igen. Makrellerne trækker ofte ind til land ved solopgang og ved solnedgang.
Stang og hjul
Når du skal fiske efter makrel fra kysten i f.eks. waders eller fra stensætninger, kan du fint bruge en helt almindelig kyststang på 9-10’ med kastevægt op til 40 gr. Hjulet kan være i størrelse 3-4000 (alt efter hvad der passer til stangen), og fletline i 0.12-0.18 mm er passende.
Dette kan også bruges ved fiskeri fra båd, hvis der ikke bruges for tungt endegrej. I sådan et tilfælde kan du i stedet bruge en let pirkestang og fletline i 0.15-0.18 mm. Det er vigtigt, at du fisker med endegrej, der kan nå ned til makrellerne, som kan stå alle steder i vandsøjlen. Det kan også være en fordel at bruge en kortere stang på f.eks. 7-8’, da den er nemmere at håndtere. Samtidig kan det være nødvendigt at gå op i kastevægt til en stang, der kan kaste 60-70 gr.
Til molefiskeri kan det være en fordel at bruge en stang på 10-11’ og en kastevægt op til 80 gr., da man ofte fisker over dybere vand og derfor skal være sikker på at kunne komme ned til makrellerne. Små kastepirke på 30-40 gr. er ofte et fint bud, kombineret med et makrelforfang. Selvom grejet er kraftigere, skal du dog huske, at du aldrig må prøve at løfte fiskene op i stangen, da du risikerer at stangen knækker.
Fiskemetoder og endegrej:
Blink og forfang:
For at gøre det helt simpelt kan du bruge almindelige kystblink. Det vigtigste er, at du ikke fisker med for lette agn, da du gerne skal kunne komme ned til den vanddybde, hvor makrellerne jager. Du kan evt. også bruge små kastepirke.
For at forbedre dine chancer kan du bruge et makrelforfang – her anbefaler vi at bruge de modeller, hvor der kun er 2-3 kroge på forfanget, da det ellers kan blive svært at håndtere. Hvis du fisker fra båd, kan du bruge forfang med flere kroge, da du her ikke har samme behov for at kaste tacklet.
Medefiskeri:
En anden effektiv måde at fiske efter makrellerne er med flåd eller medefiskeri. Her bruges ofte glideflåd, da du nemt kan justere dybden, flådet fisker i, og dermed nemmere finde ud af, hvilken dybde makrellen befinder sig i.
Det kan laves på flere forskellige måder, men normalt laver man tacklet med flåd på 15-60 gr., alt efter om det er fra båd eller land. Over flådet monteres et flådstop eller en stopknude, så du kan justere dybden. Efter flådet monteres et glidelod og en perle til at beskytte knuden. Derefter monteres en svirvel, som leder til et 1-2 meter langt forfang med en enkeltkrog (str. 4-8) eller trekrog (str. 8-12).
Makrellerne kan fiskes med forskellige typer fiskestrimler eller f.eks. smelt.
Chum-fiskeri
Chum-fiskeri er en meget effektiv måde at fiske makreller på – men også den mest besværlige. At ”chumme” vil sige, at du har en netpose med fiskerester, som kan afgive et duftspor, der lokker makrellerne til. Dette gør, at fiskene kommer helt op til overfladen, og du i nogle tilfælde kan fiske dem med løsline og blot en krog med et fiskestykke på. Det er mest almindeligt at gøre fra båd, men det kan også gøres fra mole.
Opbevaring
Når du har fanget makrellen, er det vigtigt at fangsten hurtigt kommer på køl. Makrellens kød er meget sart, og på en varm dag går der ikke lang tid inden kødet er ødelagt, hvis det ikke bliver kølet ned.
Vi anbefaler derfor at du har en kølekasse eller lignende med på turen.
Mindstemål
Der er som udgangspunkt ikke noget mindstemål for makreller i Danmark. Der er dog geografiske områder, hvor der er lavet særlige mindstemål. Det gælder for Nordsøen (herunder Limfjorden), hvor mindstemålet er 30 cm, samt i Skagerrak/Kattegat, hvor mindstemålet er 20 cm.
Du kan se de til gældende mindstemål her: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/mindstemaal-og-fredningstider/mindstemaal-i-saltvand